Een persoonlijke urn

Houten persoonlijke urn met glazen stolp

Rouw en afscheid nemen zijn zo persoonlijk, voor iedereen is iets anders belangrijk. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en iedereen heeft zijn eigen gedachten, herinneringen en gevoel. Algemene woorden schieten vaak tekort. Maar ook het invullen van wat iets voorstelt of betekent, komt vaak niet overeen met hoe iemand dat zelf ziet. Wij merken dat ook dat een urn heel persoonlijk is, iedereen ziet er iets anders in of geeft er een eigen betekenis aan.

Bovenaanzicht design urn boot

Betekenis

De laatste tijd denk ik regelmatig aan een commercial die Tanja en ik al best lang geleden hebben gemaakt.

De film begint in het donker, het regent en je ziet bewegende lichtjes in de verte. De lichtjes bewegen bijzonder en komen steeds dichterbij. De exacte tekst weet ik niet meer maar de voice-over zegt zoiets als; “Is het een discobal? Is het een vallende ster? Is het een vuurpijl?”

Uiteindelijk wordt het “verklapt” het is een meisje op een fiets dat een heel leuk regenjasje met lichtgevende stipjes draagt en in het donker dus heel goed zichtbaar is. Dat is heel mooi om te weten want wat is het een prettig idee als je kind op de fiets naar school gaat in het donker en met regen, dat hij of zij super zichtbaar is.

Persoonlijk urn of een altaar?

Maar hoe mooi we deze commercial nog steeds vinden toch komt ook vaak in ons op; wat als je niet zegt wat het is maar dat iedereen voor zichzelf kan invullen. Voor onze urnen hebben we in ieder geval het gevoel dat we weinig moeten invullen door te zeggen wat het is en waar het voor staat en dat het vooral waardevol is om te inspireren. Hoe vaak komt het niet voor dat mensen onze urnen zien en allemaal een andere voorkeur hebben? Naast een voorkeur worden ze ook echt verschillend gezien. Het is een kunststuk, het is een afscheidscadeau, het is een altaar, het is een mooi bewaarplekje, het is design , een gedenkplek, het is een beeldje; zijn slechts een greep uit de dingen die mensen noemen als ze onze urnen zien.

Persoonlijk, als een urn met een eigen songtekst

Ook de symboliek die je kunt zien in onze urnen heeft voor iedereen een andere betekenis. En dat deed me weer denken aan zangeres Anouk die ooit in een interview zei: “Ik vertel nooit waar mijn liedjes over gaan, daar mag iedereen een eigen gevoel en verhaal bij hebben”. Zo zien wij het ook, we proberen zoveel mogelijk inspiratie te geven en urnen te maken die we zelf prachtig vinden, maar wat iemand erin ziet of bij voelt is zo persoonlijk en voor iedereen anders.

Wij raken geïnspireerd door heel veel, zoals natuur, verschillende culturen en afscheidsrituelen van over de hele wereld. Maar vinden het zeker het mooist als iedereen er een eigen gevoel of betekenisvol verhaal bij heeft. Een persoonlijke urn met een eigen songtekst.

Auteur: Desiree Vernie

Favicon

LEES OOK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan