Een mini urn

BYE Heart Globe design urn in sfeer

Als je nog nooit een urn hebt uitgezocht is echt alles nieuw. Als wij dan bijvoorbeeld onze Boat mini urn aan iemand laten zien, zie je ze regelmatig aarzelen voordat ze de vraag stellen die op hun lippen brandt; “Past hier dan alles in?” Een hele lastige vraag om te stellen, maar ook een hele logische want het is ook moeilijk in te schatten hoeveel as er overblijft nadat iemand gecremeerd is.

“In onze Boat urn past 0,2 liter en dat is te weinig voor een volwassen persoon”. Terwijl we dit aangeven zien we de volgende vraag al geboren worden, wederom een hele logische; “En als niet alles in een mini urn past wat doe je dan met de rest van de as? “

mini urn boot

Mini urnen om de as te verdelen onder meerdere personen

In een mini urn past vaak niet alle as. Voor een volwassen persoon heb je een urn nodig van 3-3,5 liter. Zelfs dit is geen garantie, dat komt doordat je nooit helemaal zeker weet hoeveel er over blijft. Alle urnen die kleiner zijn dan 3 liter worden mini urnen genoemd. Dit heeft dus alles te maken met hoeveel as erin kan. Vaak wordt een mini urn gekozen als er meerdere mensen een klein beetje as willen. Bijvoorbeeld als een vader overlijdt en er meerdere van zijn kinderen een eigen urn willen met ieder een klein beetje as.

Uitstrooien en nog een klein beetje bewaren in een mini urn

Ook komt het vaak voor dat mensen de as uitstrooien maar toch ook nog een klein beetje bewaren in een mini urn. Er zijn talloze manieren om as uit te strooien, op zee, op land en zelfs in de lucht met bijvoorbeeld een ballon of vuurpijl. Als alle as uitgestrooid wordt, is er geen urn meer nodig. Maar het komt ook voor dat mensen het toch prettig vinden een beetje as thuis te bewaren en dan is een mini urn ook heel geschikt.

Samen uit samen thuis

Onlangs ontmoette ik een bijzondere vrouw, zij bewaart de as van haar man in een askoker om deze ooit samen met haar eigen as uit te laten strooien door haar kinderen. Een klein beetje as is gebruikt voor in de mini urn om dagelijks naar te kunnen kijken, tegen te praten en herinneringen dichtbij te houden. Het overige gedeelte wacht in de askoker op zolder tot de tijd daar is en ze gezamenlijk uitgestrooid kunnen worden. Zoals ze zelf zegt; “Samen uit, samen thuis”.

Auteur: Desiree Vernie

Favicon

LEES OOK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan