Een urn, wat is dat?

Wat is een urn

Sommige mensen kijken een beetje raar als we vertellen dat we urnen zijn gaan ontwerpen. Velen hebben een vaasachtige vorm in hun hoofd en kunnen daar ook vaak nog een hele specifieke kleur aan koppelen. Maar er zijn ook veel mensen die er nog nooit een urn gezien hebben en andere hebben er juist net een moeten zoeken. Maar soms is er opeens iemand die heel mooi en precies kan bewoorden wat een urn nou eigenlijk is.

handgemaakte design urn

Urnen zijn waardevol

Het is een regenachtige dag en dat zijn niet de beste dagen voor voetbaljongens. Even gamen is leuk, maar dat houden ze nooit heel lang vol. Het verbaast me ook eigenlijk niet dat als ik thuiskom er volop gevoetbald wordt in de woonkamer. Iedereen weet dat het eigenlijk niet mag. “Ah kom op mam, het is de zachte voetbal, we doen echt voorzichtig” zegt Seger mijn zoon van 8 jaar, met een grote glimlach op zijn gezicht. Vervolgens roept hij er heel hard “laag houden” achteraan wat bedoeld is voor zijn vriendje. Het gaat weer even goed, maar als zijn vriendje hem toch even wil laten zien dat hij zichzelf een nieuwe “move” heeft aangeleerd, verliest hij een beetje de controle over de bal en gilt Seger “voorzichtig met de urnen!”.

Urnen die we zelf mooi vinden

Ja, want midden in onze woonkamer staat een open kast waar allerlei urnen in staan. Allemaal zonder as, het zijn prototypes en samples die we gebruiken voor bijvoorbeeld fotografie. Tanja en ik hebben toen we met Bye startten tegen elkaar gezegd, we maken alleen wat we zelf ook echt mooi vinden. Het is dus ook heel fijn om onze urnen midden in de woonkamer te hebben staan, want ik vind ze allemaal prachtig en kan er oneindig naar kijken. Maar het kent dus ook een bepaald risico, want zelfs een zachte bal kan hard aankomen.

Een urn voor iemand waar je veel van houdt

Zijn vriendje kijkt op: “Urnen? Wat zijn dat?”. Dan komt er een prachtig antwoord. “Een urn, daar doe je iemand in waar je heel veel van houdt zodat je hem altijd dichtbij kunt bewaren”. Het feit dat die persoon daar overleden of in zijn woorden dood voor moet zijn, laat hij gemakshalve even achterwege. Het blijkt echter een antwoord dat zijn vriendje meteen begrijpt en waar hij genoeg aan heeft en hij antwoordt: “oh dat is mooi” en vervolgens ”keep jij of keep ik?”

Zo mooi hoe hij op zijn manier onze visie overbrengt, want met het ontwerpen van onze urnen is dat zeker de gedachte. Herinneringen aan iemand van wie je houdt dichtbij houden.

Auteur: Desiree Vernie

Favicon

LEES OOK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan